Светлини, тунели и спокойствие. За малцината, които са били на прага

...
Светлини, тунели и спокойствие. За малцината, които са били на прага
Коментари Харесай

Какво е общото при близките до смъртта преживявания?

Светлини, тунели и успокоение. За малцината, които са били на прага на клиничната гибел, процесът на умиране постоянно се съпровожда от чувства и картини на мир и успокоение, ярки светлини и възприятие за разделеност от тялото.

Скорошно проучване за природата и редът на прекарване на тези мистериозни събития откри нови и забавни закономерности. Така например оказва се, че не всички хора изживяват основните моменти от тъй наречените Близки-до смъртта-преживявания (или NDE – Near death experiences) в една и съща поредност. Това може да помогне да се раздели комплицираното взаимодействие сред неврологията и културните теории за последните моменти от живота на индивида. 

80% от всички, които са били изследвани, са споделили, че са изпитали чувство за мир и успокоение, 69% са видяли ярка светлина и 64% са срещнали различен човек. Само 5% са имали тъй наречените “превъртане на мисли ” и единствено 4% са споделили, че са имали предсказващи видения. Редът на прекарванията е бил разпределен по следния метод: 22% от участниците са имали прекарване отвън тялото, последвано от тунел, след това от поява на ярка светлина и най-после – чувство за мир и успокоение.

“Това приказва, че околните до гибелта прекарвания може би се отключват постоянно от чувство за обособяване от физическото тяло и свършват, когато настъпи завръщане в тялото ”, изяснява Шарлът Маршъл, от университета в Лиеж. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР